S velikim ribarsko – ugostiteljskim događajem pred vratima, odlučili smo razgovarati s glavnim i odgovornim za ideju i projekt Peškafonda. Iako je ovo prva godina organizacije manifestacije u suradnji s Gradom Hvarom, U.O.Gariful, Hrvatskom interesnom udrugom ugostitelja i udrugom Dica s Pjace, htjeli smo se prisjetiti i prošlogodišnjeg prvog Peškafonda koji je organizirao Ivan Gospodnetić.

Ove godine, kada se u trodnevnom događanju okupljaju najbolji hrvatski ribolovci, kuhari, ugostitelji, vinari i maslinari, koji je bio prvotni cilj projekta?
Prvenstveno, posljednjih par godina cilj nam je produljiti turističku sezonu, te radimo na organizaciji i kreiranju projekata kako bi obogatili jesen u gradu. Želimo animirati i uključiti naše sugrađane, da se opuste nakon napornog rada u sezoni i da nam se pridruže u dobroj zabavi i druženju. Prošle godine to je bio pilot projekt koji sam organizirao da vidim zainteresiranost i odaziv ljudi. S dobrim lanjskim iskustvom, ove godine organiziramo događaj na potpuno drugoj razini. Ugostiteljski obrt Gariful, u suradnji s Hrvatskom interesnom udrugom ugostitelja, s udrugom Dica s Pjace, te Gradom Hvarom, ponosno smo krenuli u projekt, te želimo promovirati ne samo ribolov, već i kulinarstvo, bogatstvo i ljepote Mediterana… Tako, u sklopu ovogodišnje manifestacije, održavamo sajam vina, maslinovog ulja i ostalih autohtonih otočnih proizvoda, te Cooking show, u kojem će sudjelovati hvarski restorani, odnosno njihovi kuhari. Od ulovljenih lignji restorani će pripremati jela za sve posjetitelje. Uz profesionalne kuhare, u kuhanju će se okušati i posebni gosti, osobe iz javnog života, ali i zainteresirani Hvarani. Za posljednji dan događaja, u organizaciji Ronilačkog kluba „Pelegrin“ iz Hvara i „Mornara“ iz Splita, provest ćemo i akciju čišćenja hvarskog podmorja.
Kao što možete vidjeti, imamo velike ambicije za ovaj projekt, te se nadamo da će Peškafondo postati tradicija koja će zaintrigirati i mlade, da je održavaju, prenose i sudjeluju u njoj.
Kao čovjek koji se krije iza projekta, zanima nas kako je uopće došao do ideje o natjecanju u lovu na lignje?
Ideja je došla na pučini, naravno. Loveći lignje s rođakom, razmišljao sam o kreiranju turnira u kojem bi se ribari natjecali u veličini lignji. Ribari se uvijek pitaju čija je lignja veća, čiji je ulov bolji, tako mislim da je ovo idealna prilika da svi oni pokažu svoje znanje, vještine i umijeće, te, konačno, da se vidi čija lignja je najveća, te tko kući odlazi s titulom najvještijeg ribara.

Kao uspješan ugostitelj, a prvenstveno kao zaljubljenik u lov na lignje, možete li nam otkriti tajnu dobrog ulova?
Ne bih rekao da postoji tajni recept ili vještina lova na lignje. Za mene ključ je u puno strpljenja, dobroj poziciji štrucavice i malo sreće. Uz dobro društvo na brodu, uz pjesmu i vino, svaki ulov je najbolji ulov!