U organizaciji Grada Hvara, TZ Hvar, U.O.Gariful, Hrvatske interesne udruge ugostitelja i Udruge ”Dica s pjace”, ove godine početak listopada u gradu Hvaru rezerviran je za prave tradicionalne običaje i proizvode. Naime, od 03. – 06. listopada, grad je pripremio manifestaciju „Peškafondo 2012.-Gariful Hvar“ čiji je cilj promocija domaćih autohtonih proizvoda u ugostiteljstvu, povećanje kvalitete ugostiteljske ponude, produženje turističke sezone.
Kao važan događaj za okupljanje svih zaljubljenika u ribolov, gastronomiju i Mediteran, pitali smo samog gradonačelnika grada Hvara, gospodina Pjerina Bebića, o organizaciji i održavanju same manifestacije.

Kao jedan od organizatora ovogodišnjeg „Peškafonda 2012.-Gariful Hvar“, zašto baš lov na lignje i zašto baš u listopadu?
Smatram da grad Hvar ima puno toga ponuditi svojim gostima, tako smo i ove godine jedna od najposjećenijih hrvatskih i svjetskih turističkih destinacija. Osim vrhunskih restorana, hotela i klubova, ovo je jedna od manifestacija kojom želimo pokazati da Hvar ima bogatu turističku ponudu i u jesen. Tako, osim ovogodišnje proslave 400. godina pučkog kazališta, s čime smo jako ponosni i čime potvrđujemo svoju višestoljetnu kulturnu tradiciju, Peškafondo je također događaj kojim želimo pokazati bogatu kulturnu otočkog života kroz autohtone proizvode i običaje. Smatram da je jesen u Hvaru predivna i to želimo pokazati svojim gostima, posjetiteljima, ali, prvenstveno svojim sugrađanima. Tradicija lova na lignje je duga i bogata i svi zaljubljenici u ribolov i more shvaćaju važnost promocije ovakvog događaja. Projekt mi se od početka jako svidio, te smo mu dali važnost samim time što smo ga smjestili u sklopu održavanja Dana grada, najvažnijeg događaja u cijeloj godini. Ovim putem, želim čestitati svima koji rade i sudjeluju na projektu, te se nadam da će manifestacija postati tradicija, a i turistička atrakcija.

Budući da ste spomenuli ideju produžetka turističke sezone i kroz jesen, zaintrigirali ste nas, kako ste zamislili taj pothvat? Je li se on rodio ove godine, ili se na njemu radi već niz sezona?
To je pothvat koji se ne događa ni preko noći, ni preko jedne sezone. Sezona nam se produljuje svake godine, ali, još nismo tamo gdje bi trebali biti. Prvenstveno, nedostaje nam više događanja, zajedničkih akcija i projekata, baš kao što je Peškafondo. Također, deveti mjesec je idealan za uključenje i sugrađana Hvara u organizaciju raznih projekata. Zato i organiziramo razne kulturno-sportske manifestacije u ovom razdoblju, da bi se svi opustili i zabavili, te kulturno uzdigli nakon naporne sezone.